JOSIPOVA JEZIČNA GALERIJA


SMIM
– AUTORSKI OBRAZOVNI PORTAL  ZA HRVATSKI JEZIK U OSNOVNOJ ŠKOLI

Sanja Miloloža – Iva Miloloža i gosti

Članci i objave

Autorske objave u vezi s aktualnim obrazovnim trenutkom, kroatističkom strukom i odnosom prema učitelju.

IZDVAJAMO:

Josip u borbi za znanje

Saznajte kako je nastala inicijativa da se pokrene Josipova jezična galerija.

NOVO! Ne tražim razloge

NOVO! Ne tražim razloge

Prva zbirka pjesama profesorice i pjesnikinje Danijele Zagorec plemenit je  prinos hrvatskoj poeziji kršćanskoga nadahnuća i intimističkoga lirskog zanosa   Promocija zbirke lirskih pjesama pjesnikinje Danijele Zagorec pod naslovom Ne tražim razloge održat će se...

PROMOCIJA SVEVIDLJIVE IVE

PROMOCIJA SVEVIDLJIVE IVE

U četvrtak 27. listopada 2022. Svjetski je dan audiovizualne baštine. Tom će se prigodom u KGZ Knjižnici Voltino u 18:30 održati predstavljanje i mrežne i tiskane knjige Svevidljiva Iva. Riječ je o zbirci pjesama autorice Sanje Miloloža, i to za djecu, mlade i one...

Nastava 5. – 8. razred

Slobodno razgledajte i preuzimajte nastavne materijale koji bi vam mogli biti od koristi.

Nastavni materijali kategorizirani su tematski (pravopis, gramatika, jezična i povijesna raznolikost) i po razredima.

Razred

Razred

Razred

Razred

Književnost i stvaralaštvo / Kultura i Mediji

Tko je svatko od nas, ako ne kombinacija iskustava, informacija, knjiga koje smo pročitali… Svaki je život enciklopedija, knjižnica. 
Italo Calvino

Znalci radozalci

Nastavni materijali namijenjeni onima koji se ne boje duboko zaroniti u potrazi za znanjem.

Materijali su tematski vezani uz dodatnu nastavu za 7. i 8. razred osnovne škole.

Gost portala

Ovdje čitajte tekstove, promišljanja i razgovore s kroatistima, sveučilišnim profesorima, istaknutim učiteljima praktičarima, stručnim suradnicima u hrvatskim osnovnim školama.

Priče iz dubine

razgledajte Ivine crteže i slike nastale tijekom kroatističke suradnje s majkom

O autoricama

Sanja Miloloža, prof. hrvatskoga jezika i književnosti, učiteljica savjetnica i njezina kći Iva Miloloža, studentica 5. godine Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu; zajednički objavile zbirke gramatičkih zadataka Josipova gramatiljka 5 u izdanju izdavačke kuće ALFA uz 100. obljetnicu prvoga izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić

Sanja Miloloža - biografija

Miloloža, Sanja, prof., učiteljica savjetnica radi u Osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu, pokretačica Humanitarne biblioteke Slovo djetinjstva OŠ Jure Kaštelana;  glavna urednica monografije za 40. obljetnicu OŠ Jure Kaštelana Četiri desetljeća pod trnjanskim jablanima, glavna urednica zadnjeg tiskanog izdanja Čarobne frule SPECIJAL;  glavna urednica triju nosača zvuka školskoga zbora Kaštelanci (Moja škola, Od snova i kamena, Svijet kaštelanaca); suautorica udžbenika, radnih bilježnica i priručnika za hrvatski jezik u osnovnoj školi (Hrvatske jezične niti (Alfa), Govori hrvatski (Alfa), Hrvatski ja volim (Profil), Hrvatski jezik (Profil)), autorica dvaju izdanja Josipovih gramatiljaka 5 (u svijetu Priča iz davnine i Znalci radoznalci) uz 100. obljetnicu prvoga izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić; autorica edukativne igre Pobijedi zbunilicu; pokretačica i voditeljica digitalnoga školskog lista Čarobna frula; glavni tekstopisac s nosača zvuka Svijet kaštelanaca koji je konkurirao za glazbenu nagradu PORIN; glavna urednica zbornika Evo ti vode, jablane moj! uz 100. obljetnicu rođenja Jure Kaštelana; dobitnica nagrade za najbolji tekst Pomisli me, Isuse na Uskrsfestu i glavni tekstopisac na duhovnom CD-u VIS HOSANA Luka srca; dobitnica državne nagrade među 510 najistaknutijih obrazovnih djelatnika šk. god. 2018./2019.

kontakt: sanja.miloloza@skole.hr

Iva Miloloža (1994. - 2020.) biografija

Miloloža, Iva – završila srednjoškolsko obrazovanje u Grafičkome odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, studentica Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, autorica izložbe Spomen stiha posvećene Juri Kaštelanu (2012.); dugogodišnja suradnica časopisa Čarobna frula još iz vremena tiskanih izdanja; suautorica i ilustratorica izdanja Josipova gramatiljka i udžbenika Hrvatske jezične niti, autorica izložbe Priče iz dubine (2019.):

 

Kad Ivinim kreativnim talentom iskrsne pred nama poznata povorka predvođena divom Regočem i vilom Kosjenkom, s Potjehom, ribarom Palunkom, Morskim kraljem, Kraljicom svih pčela, sa Zorom djevojkom, Svarožićem   i drugima, shvaćamo da im je Iva ne samo udahnula novi život nego je time i nježno dotaknula neutihlo dijete u nama. Iva to čini nehotice, ali potpuno suvereno. Ivini likovi lako zapodijevaju igru s dječjom maštom jer su živi i vedrih boja, razigrani i puni života, poleta i osmijeha. Koristeći se likovnim sredstvima, Iva je postigla maniru odmjerenosti, oblikujući likove stilizacijom i redukcijom; prikazala je njihovu duboku psihologizaciju.
 

Magdalena Getaldić

O projektu

Josipova jezična galerija nastala je kao odgovor na aktualan trenutak uzorkovan koronavirusom (COVID-19), zbog koje smo morali zatvoriti hrvatske škole i uspostaviti nastavu na daljinu.
Otvorili smo ovaj portal želeći pomoći učiteljima u njihovu prevažnu poslu, ali i učenicima u svladavanju znanja i vještina služenja hrvatskim standardnim jezikom te njihovim roditeljima koji su suočeni s novim oblikom školovanja svoje djece kod kuće.

Josipovu jezičnu galeriju utemeljili smo na Josipovo 2020. i iako su se epidemiološki uvjeti nakon dvije godine promijenili, ostat ćemo svim korisnicima i dalje na usluzi.
Obavještavamo sve svoje korisnike da su izdanja Josipovih gramatiljki 5 rasprodana, a nova se neće tiskati. Podršku portalu možete dati izravno uplatom na paypal račun.

Podržite nas

Josipov jezični portal pripremljen je i održava se u potpunosti na volonterskoj bazi. Ponuđeni nastavni materijali su svi besplatni. Želite li podržati autorice i pomoći u radu portala, možete to učiniti na sljedeće načine:

  • profesori i nastavnici hrvatskog jezika, slobodno nam pišite i šaljite svoje nastavne materijale za koje smatrate da su kvalitetni i da bi mogli drugima biti od koristi
  • roditelji i ostali korisnici portala, donacijama na paypal račun obiteljskog obrta Jezerokut pomažete nam s troškovima pripreme nastavnih materijala, hostinga i održavanja mrežnih stranica

Hvala vam na podršci i dosadašnjim pozitivnim komentarima!