JOSIPOVA JEZIČNA GALERIJA


SMIM
– AUTORSKI OBRAZOVNI PORTAL  ZA HRVATSKI JEZIK U OSNOVNOJ ŠKOLI

Sanja Miloloža – Iva Miloloža i gosti

Nastavni su materijali svi besplatni, slobodno ih preuzmite.

Najnovije s portala:

NOVO VODSTVO DPHJ-a

Prenosimo članak iz Slobodne Dalmacije o promjeni na čelu jedne od nama kroatistima...

IVI NA SPOMEN

Rijetka neizlječiva bolest prekinula je životni put Ive Miloloža (24. 12. 1994.  – 13....

ZASTUPNICI HRVATSKOGA

Car je gol, Car je i dalje gol i odjeci na cara s upornom golotinjom  dolaze nam iz...

ZMAJEVI I KNJIGE

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja jer su toga dana 1616....

IVANIN ROĐENDAN

Mjeseca listopada 2019. postavljena je izložba Ive Miloloža Priče iz dubine u KGZ-u na...

Članci i objave

Autorske objave u vezi s aktualnim obrazovnim trenutkom, kroatističkom strukom i odnosom prema učitelju.

IZDVAJAMO:

Josip u borbi za znanje

Saznajte kako je nastala inicijativa da se pokrene Josipova jezična galerija.

NOVO VODSTVO DPHJ-a

NOVO VODSTVO DPHJ-a

Prenosimo članak iz Slobodne Dalmacije o promjeni na čelu jedne od nama kroatistima praktičarima najvažnijih udruga: Društva profesora hrvatskoga jezika. Na saboru Društva profesora hrvatskoga jezika, održanom u Splitu 5. rujna 2020., za predsjednika je na četiri...

IVI NA SPOMEN

IVI NA SPOMEN

Rijetka neizlječiva bolest prekinula je životni put Ive Miloloža (24. 12. 1994.  – 13. 8. 2020.), likovne autorice Josipove jezične galerije, SMIM portala.   Iva Miloloža rođena je u Zagrebu 25 minuta do Božića 1994. godine. Djetinjstvo u Zagrebu obilježile su...

Nastava 5. – 8. razred

Slobodno razgledajte i preuzimajte nastavne materijale koji bi vam mogli biti od koristi. 

Nastavni materijali kategorizirani su tematski (pravopis, gramatika, jezična i povijesna raznolikost) i po razredima.

Razred

Razred

Razred

Razred

Književnost i medijska kultura

Nema ni tjedan dana da smo krenuli s radom portala, a već ste nas tražili nastavne materijale iz književnosti i medijske kulture! A tko smo mi da kažemo ne? 

Znalci radozalci

Nastavni materijali namijenjeni onima koji se ne boje duboko zaroniti u potrazi za znanjem.

Materijali su tematski vezani uz dodatnu nastavu za 7. i 8. razred osnovne škole.

Gost portala

Ovdje čitajte tekstove, promišljanja i razgovore s kroatistima, sveučilišnim profesorima, istaknutim učiteljima praktičarima, stručnim suradnicima u hrvatskim osnovnim školama.

Ivina galerija

razgledajte Ivine crteže i slike nastale tijekom kroatističke suradnje s majkom

(trenutno u pripremi)

O autoricama

Sanja Miloloža, prof. hrvatskoga jezika i književnosti, učiteljica savjetnica i njezina kći Iva Miloloža, studentica 5. godine Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu; zajednički objavile zbirke gramatičkih zadataka Josipova gramatiljka 5 u izdanju izdavačke kuće ALFA uz 100. obljetnicu prvoga izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić

Sanja Miloloža - biografija

Miloloža, Sanja, prof., učiteljica savjetnica radi u Osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu, pokretačica Humanitarne biblioteke Slovo djetinjstva OŠ Jure Kaštelana;  glavna urednica monografije za 40. obljetnicu OŠ Jure Kaštelana Četiri desetljeća pod trnjanskim jablanima, glavna urednica zadnjeg tiskanog izdanja Čarobne frule SPECIJAL;  glavna urednica triju nosača zvuka školskoga zbora Kaštelanci (Moja škola, Od snova i kamena, Svijet kaštelanaca); suautorica udžbenika, radnih bilježnica i priručnika za hrvatski jezik u osnovnoj školi (Hrvatske jezične niti (Alfa), Govori hrvatski (Alfa), Hrvatski ja volim (Profil), Hrvatski jezik (Profil)), autorica dvaju izdanja Josipovih gramatiljaka 5 (u svijetu Priča iz davnine i Znalci radoznalci) uz 100. obljetnicu prvoga izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić; autorica edukativne igre Pobijedi zbunilicu; pokretačica i voditeljica digitalnoga školskog lista Čarobna frula; glavni tekstopisac s nosača zvuka Svijet kaštelanaca koji je konkurirao za glazbenu nagradu PORIN; glavna urednica zbornika Evo ti vode, jablane moj! uz 100. obljetnicu rođenja Jure Kaštelana; dobitnica nagrade za najbolji tekst Pomisli me, Isuse na Uskrsfestu i glavni tekstopisac na duhovnom CD-u VIS HOSANA Luka srca; dobitnica državne nagrade među 510 najistaknutijih obrazovnih djelatnika šk. god. 2018./2019.

kontakt: sanja.miloloza@skole.hr

Iva Miloloža - biografija

Miloloža, Iva – završila srednjoškolsko obrazovanje u Grafičkome odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, sada studentica 5. godine Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, autorica izložbe Spomen stiha posvećene Juri Kaštelanu (2012.); dugogodišnja suradnica časopisa Čarobna frula još iz vremena tiskanih izdanja; suautorica i ilustratorica izdanja Josipova gramatiljka i udžbenika Hrvatske jezične niti, autorica izložbe Priče iz dubine (2019.):

 

Kad Ivinim kreativnim talentom iskrsne pred nama poznata povorka predvođena divom Regočem i vilom Kosjenkom, s Potjehom, ribarom Palunkom, Morskim kraljem, Kraljicom svih pčela, sa Zorom djevojkom, Svarožićem   i drugima, shvaćamo da im je Iva ne samo udahnula novi život nego je time i nježno dotaknula neutihlo dijete u nama. Iva to čini nehotice, ali potpuno suvereno. Ivini likovi lako zapodijevaju igru s dječjom maštom jer su živi i vedrih boja, razigrani i puni života, poleta i osmijeha. Koristeći se likovnim sredstvima, Iva je postigla maniru odmjerenosti, oblikujući likove stilizacijom i redukcijom; prikazala je njihovu duboku psihologizaciju.
 

Magdalena Getaldić

 

kontakt: iva.miloloza0alu@gmail.com

O projektu

Josipova jezična galerija nastala je kao odgovor na aktualan trenutak uzorkovan koronavirusom (COVID-19), zbog koje smo morali zatvoriti hrvatske škole i uspostaviti nastavu na daljinu.
Otvorili smo ovaj portal želeći pomoći učiteljima u njihovu prevažnu poslu, ali i učenicima u svladavanju znanja i vještina služenja hrvatskim standardnim jezikom te njihovim roditeljima koji su suočeni s novim oblikom školovanja svoje djece kod kuće.

Ponuđeni nastavni materijali su svi besplatni, a ako su vam bili korisni i zanimljivi, autorice možete podržati narudžbom Josipove gramatiljke 5 u trgovinama izdavačke kuće Alfa.

Podržite autorice

Josipov jezični portal pripremljen je i održava se u potpunosti na volonterskoj bazi. Ponuđeni nastavni materijali su svi besplatni. Želite li podržati autorice i pomoći u radu portala, možete to učiniti na sljedeće načine:

  • profesori i nastavnici hrvatskog jezika, slobodno nam pišite i šaljite svoje nastavne materijale za koje smatrate da su kvalitetni i da bi mogli drugima biti od koristi
  • roditelji i ostali korisnici portala, donacijama na paypal račun obiteljskog obrta Jezerokut pomažete nam s troškovima pripreme nastavnih materijala, hostinga i održavanja mrežnih stranica

Hvala vam na podršci i dosadašnjim pozitivnim komentarima!