Car je gol, Car je i dalje gol i odjeci na cara s upornom golotinjom 

dolaze nam iz Zlatara, i to iz pera profesorice hrvatskoga jezika

Kristine Belko-Krsnik koja je diplomirala s temom

jezičnih nepravilnosti u govoru saborskih zastupnika. 

 

Na samom početku djelovanja Josipove jezične galerije u rubrici Gost portala, uz dozvolu autora, objavili smo tekst Srećka Listeša o kakvoći hrvatskoga standarda u medijima, osobito vezano uz videolekcije ŠZŽ-a. Listešov je tekst izazvao niz reakcija, pa tako i onu urednice ovoga portala u tekstu Car je i dalje gol. Evo odjeka na taj članak iz Zlatara. 

Poštovana profesorice (i kolegice)!

Ne radim u osnovnoj školi, ali slučajno sam večeras naišla na ovaj portal i pročitala Vaš apologijski članak i samo želim reći da potpisujem svaki Vaš redak!!!
Nisam mentorica ni savjetnica iako već preko 20 godina predano radim (u srednjoj školi u Zlataru predajem gimnazijalcima i strukovnjacima Hrvatski jezik i Hrvatski poslovni jezik; tako sam i otkrila ovu stranicu tražeći neke digitalne materijale za sat uvježbavanja pravogovorne norme).
Radim i vodim borbu s vjetrenjačama, znate i sami kako to već ide…
Dakle, da ne duljim – potpuno podržavam Vaš stav, štoviše – smatram da je krajnje vrijeme i za neku novu “deklaraciju” o položaju hrvatskoga jezika u današnje vrijeme, općenito (a u medijima pogotovo) jer ako svi ne stanemo u njegovu obranu, uskoro će nam ostati samo njegov – naziv!

Diplomirala sam s temom jezičnih nepravilnosti u govoru saborskih zastupnika, ali zastupnici hrvatskoga jezika moramo biti svi, u svakoj prilici i bez iznimke! I ne budemo li “sitničavi”, bit ćemo preplavljeni (kao što već i jesmo) jezikom “mase” koja zaboravlja za što su se naši predci borili…
A najžalosnije je što su tom zaboravu skloni i mnogi koji tu masu podučavaju!
Srdačan pozdrav!Kristina Belko-Krsnik, foto: osobna arhiva K. Belko-Krsnik