Na Josipovo 2020. svjetska koronakriza i hrvatska nastava na daljinu

potaknula otvaranje ovoga autorskog obrazovnog portala

za hrvatski jezik u osnovnoj školi i sve ljubitelje hrvatskoga jezika

 

Zagreb, 19. ožujka 2020.  Na dobro vam došlo Josipovo, dragi učitelji, učenici, stručni suradnici, roditelji i svi pregaoci hrvatskoga prosvjetnoga trenutka. Krenula je škola na daljinu!

 

Dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja s nadnevkom 19. ožujka, na Josipovo!

 

Teško je naše aktualno vrijeme, kronokorona, zatvorili smo se u stanove i kuće, zatvorene su škole od 16. ožujka 2020., a izazovi online nastave pred nama. Ministrica Blaženka Divjak i nadležno ministarstvo trude se biti nam na usluzi koliko se može u dati okolnostima (bit će poslije „A rekla sam vam da je ipak trebalo rješavati taj Loomen, ili se samoinicijativno obrazovati na CARNet-u; možda sad ne bi bilo toliko panike s uporabom Teamsa, Yammera, Youtubea ili izradbom digitalnih aplikacija na WorldWall.netu, Powtoonu i sl.) , 3. progam Hrvatske radio-televizije i Sportska televizija održavaju nastavu videolekcijama, no učenici bi ipak najradije bili sa svojim učiteljima i sa svojim prijateljima u školi.

 

 

 

Istina, mnogima se i sviđa online nastava, čini im se zgodnim u pidžami učiti futur prvi i futur drugi (iako su to već sa svojom profesoricom obradili), ali svjesni smo da takvo stanje ne može dugo potrajati.  Kao što rekoše moji šestaši u prvim reakcijama na školu online 16. ožujka:

 

 

 

Kako bilo, tu smo gdje smo i tako smo kako smo. Voljela bih da u cijeloj ovoj online gunguli ne zaboravimo koliko vrijedi živa razredna interakcija i osoba učitelja, da se ne zaboravi na važnost njegovanja hrvatskoga standardnog jezika u svim njegovim normama i funkcionalnim stilovima, da se ne zaboravi koji su temeljni ishodi naše nastave. A moglo bi se zaboraviti. Netko bi čak mogao i pomisliti – gle, pa učitelji nam i ne trebaju!

 

 

 

A koliko smo gorko svjesni da to nikako nije tako. I zato su se učitelji povezali na različitim društvenim mrežama i međusobno si dijele materijale (nažalost, često, zbog vremenske stiske nedovoljno kritični prema njihovoj kakvoći, valjanosti i uporabljivosti), zato su i sve izdavačke kuće koje se bave školskim izdanjima ponudile besplatno neke materijale uz svoje digitalne udžbenike, a zato je postavljen i ovaj naš autorski portal. Uistinu, Josipova jezična galerija nastala je ponajprije kao odgovor na aktualan trenutak i mjesto pomoći učiteljima, učenicima i roditeljima.

Razgledajte što vam SMIM portal nudi i odaberite ono što će vam biti od koristi. Uskoro ćemo predstaviti i gosta portala, a svakim danom punit ćemo bazu nastavnih materijala. Bude li išta od ponuđenoga zaživjelo u praksi koja je danas, nažalost, sve samo ne uobičajena, nitko radosniji od autorice ovih redaka.

Sanja Miloloža, foto: dopis iz MZO-a