Spomendanska zbirka Aorta neba zajednički je proizvod

koji potpisuju kći Iva Miloloža i majka joj Sanja Miloloža

 

Prošla je točno godina dana od smrti glavne ilustratorice Josipove jezične galerije Ive Miloloža (24. 12. 1994. – 13. 8. 2020.). Tim povodom objavljujemo mrežno izdanje knjige Aorta neba autorskoga tima Iva Miloloža i Sanja Miloloža.

Zbirka se sastoji od dvaju dijelova. U prvome dijelu prikupljeni su Ivini autorski radovi: fotografije (Vizualni dnevnik Nebo pod nogama izrađivala je kao zadatak na jednom kolegiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je namjeravala diplomirati radom Heliopolis (za grafiku)), stihove (u Vizualnome dnevniku i u trima duhovnim pjesmama) i odabrani crteži s njezinih dviju samostalnih izložaba, Spomen stiha i Priče iz dubine, te rad za udžbeničke komplete Hrvatske jezične niti izdavačke kuće Alfa. U tome dijelu nalazi se i intervju koji je Iva dala novinarki portala THINK CROATIVE  Anji Mihaljević 2016. godine.

Vizualni dnevnik I. Miloloža, Nebo pod nogama
Foto: Iva Miloloža

 

U drugome dijelu nalazi se devet lirskih pjesama, jedna priča i tri skladbe. Autorica osam pjesama, priče i tekstova triju skladba Ivina je majka Sanja, jednu je pjesmu Ivi posvetio pjesnik Sven Adam Ewin, a pjesmu Vrtlog lao stihove za glazbu napisale su zajedno. Autor je glazbe Marko Jašek koji je s ocem Zoranom Jašekom radio i aranžmane za spomenute balade. Vokalistice su Ema Imper (rođ. Puček), Jelena Radan i Lana Pereža.

Pogovor prvomu dijelu izdanja napisao je dr. sc. Daniel Miščin, a pogovor drugomu dijelu Silvana Bampa-Listeš, prof.

Zbirci Aorta neba možete pristupiti ovdje.

Djetešce, nedostaješ. Svima.

Uredništvo, foto: SM