Prije 500 godina, točno 13. kolovoza 1521., Hrvatska je dobila

svoju prvu tiskanu knjigu koju potpisuje jedan književnik.

Ne bilo koji književnik već sam Otac Hrvatske Književnosti.

Ekipi HRT-ova TV kalendara ta činjenica nije bila dovoljno važna da bi

u emisiju za 13. kolovoza 2021. bio uvršten prilog o Marku Maruliću. 

 

 

Prije 500 godina, točno 13, kolovoza 1521., Hrvatska je dobila svoju prvu tiskanu knjigu koju je potpisao jedan književnik. Ne bilo koji književnik već sam Otac Hrvatske Književnosti. Ekipi HRT-ova TV kalendara ta činjenica nije dovoljno važna da bi u program bio uvršten prilog o Marku Maruliću.

Jučer sam, emotivno “zgužvana”, nakon osam dana boravka u Prizni bez televizije i s internetom kojim sam na laptop dijelila mobitelom (morala sam završiti mrežnu knjigu Marul i njegova Godina za što mi je internet, ma bila ja i na kraju svijeta a što ne na Prizni, ipak potreban), konačno u svom (Što svom? Bankinom!) stanu sjela pred svoj (Što svoj? Suprugov, on kupuje sve te pokućne drangunlije) televizor. Što ima na programu, nisam uopće razmišljala. Htjela sam da me televizijski program malo anestetizira nakon psihički, a i fizički zahtjevnih (jer vrućine su još od jutra na Miroševcu bile nesnosne, kamoli tek poslijepodne) sati. O, TV kalendar! Izvrsno, baš da vidim kako će obraditi današnji ključni trenutak Godine Marka Marulića, 13. kolovoza 2021., točno 500 godina prve hrvatske knjige autorske književnosti u Hrvata! Vjerujem da je to udarna vijest, sigurno će i dugo trajati… Tako sam ja promišljala, a kad tamo: šok i nevjerica! Prvi prilog, ništa. Drugi prilog, ništa. Treći prilog, ništa. Četvrti prilog, ništa. Brzinske fotobilješke, čak ni tu. Je l’ oni to mene zezaju? Pa neće valjda Oca Hrvatske Književnosti staviti na kraj?! Što? Zar oni to mene stvarno zezaju? Nema Marulića uopće?! Ni u petom prilogu?!

 

Tko je o tome trebao misliti? Je li Društvo profesora hrvatskoga jezika

trebalo unaprijed provjeriti s ekipom HRT-ova TV kalendara

jesu li pripremili prilog o Marulićevoj Juditi na dan

zbog kojeg je Hrvatski sabor 9. IV. ’21. proglasio Godinu Marka Marulića?

Ne bi li to bilo miješanje u tuđi posao? Ali… Bože mili,

govorimo o Ocu Hrvatske Književnosti i polutisućljetnoj obljetnici!

 

O, bilo je književnosti, i to o kajkavskome prijevodu Don Quijeotea , i to ne sa španjolskoga nego preko njemačkog (poučnog i preuređenog)  prijevoda. Defoeove uspješnice.. I to pred sam kraj. Ja gledam, gledam, gledam… ne da ne vjerujem nego sam u stvarnom šoku. Svašta mi se motalo po glavi dok su mi tijelom prolazili žmarci srama zbog tuđih propusta (ne znam jeste li kad to doživjeli, ali u mene je to redovita pojava bila, osobito u vrijeme školovanja kad sam se sramila zbog tuđeg neznanja, i to ne zbog samog neznanja nego zbog činjenice da iskazivanjem neznanja iskazujemo nepoštovanje prema predavačima koji su se trudili objasniti nam i poučiti nas…). Je li Društvo profesora hrvatskoga jezika, za koje sam još na godišnjem odmoru pripremala mrežnu knjigu za ediciju Obljetnice baš o Marulićevoj Juditi, trebalo unaprijed provjeriti s ekipom HRT-ova TV kalendara jesu li pripremili prilog o Marulićevoj Juditi na dan zbog kojeg je Hrvatski sabor 9. IV. ’21. proglasio Godinu Marka Marulića? Ne bi li to bilo miješanje u tuđi posao. Ali… Bože mili, govorimo o Ocu Hrvatske Književnosti i polutisućljetnoj obljetnici! Dakle, ni jedne jedine riječi, ni slovca o Juditi.

Znamo svi kakav i kolik utjecaj ima televizija na publiku, osobito mlađu, pa ako je tko zadužen za kulturnoinformativni program, kako mu se takav propust može dogoditi? Kako? Tko bi trebao to znati ako ne osobe kojima bi to trebao biti posao? Da vidimo što kaže gospodin Google. A, evo ga!

Velika je stvar doživjeti 45. rođendan za jedan format koji je izdržao turbulentna vremena, kazao je Leon Rizmaul, urednik Odjela Dokumentarna produkcija HRT povodom 45 godina TV kalendara, jednog od najvećih brandova HRT-a, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Od davne 1976. godine do danas niti jedan dan TV kalendar nije izostao s Prvog programa TVZ-a i HRT-a.

Danas ima slot od 12 minuta i emitira se premijerno u 6.10. te u dvije reprize – u 11.40. i 16.40 na HRT1. Trenutačno se sastoji od pet dvominutnih priloga koji u informativno-dokumentarnoj formi obrađuju teme iz hrvatske i svjetske prošlosti te povijesnog pregleda sastavljenog od sedam sličica ili videa.

Rizmaul je posebno istaknuo osnivače emisije Vladimira Fučijaša i Obrada Kosovca. Poslije njihova umirovljenja, urednici su bili još samo Vladimir Brnardić te od listopada 2017. Leon Rizmaul.

E, sad, da ne cvilimo za prolivenim mlikom jer, ruku na srce, ja stvarno volim taj TV kalendar i uvijek sam mu se radovala, evo jednoga lijepog prijedloga gospodinu Rizmaulu koji je svjestan da je velika stvar 45. rođendan jedne televizijske emisije (“samo” 455 godina više ima Marulova Judita!): kad dođe 18. kolovoza, za četiri dana, neka HRT-ova ekipa s TV kalendara lijepo ispravi taj propust i spomene da je prije pet dana, 13. 8., trebalo proslaviti prvu hrvatsku tiskanu autorsku knjigu u Hrvata. I neka dostojno oplemene Marulićev rođendan tom polutisućljetnom činjenicom koju su, eto, propustili navesti u svojoj emisiji od 13, kolovoza 2021.

Sanja Miloloža, foto: Barbara Cicmak (izložak u samostanu Male braće u Dubrovniku čiji redovnici nisu pobrkali datume)