Nakon spomen-zbirke Aorta neba, Sanja Miloloža na Josipovoj jezičnoj

galeriji objavljuje još dvije mrežne knjige kojima je autoricom

i/ili urednicom: Mjesne priče i Majčilište.

 

Nakon objavljene Aorte neba, spomen-zbirke posvećene ilustratorici JJG-a Ivi Miloloža, Sanja Miloloža na svojemu autorskom portalu Josipova jezična galerija objavljuje još dvije mrežne knjige: Mjesne priče i Majčilište.

Mjesne priče rani su književni pokušaji urednice ovog portala, nastali prije 20-ak godina. U zbirci se nalaze četiri priče posvećene autoričinu ocu Karlu Landekiću i jedna uvodna zagonetka, a u tekstovima se, dakako, autobiografski elementi prepliću s izmaštanim dijelovima. Zbirka je poslužila kao malo istraživanje u sklopu Godine čitanja, a uključeno je čitateljstvo koje posjećuje FB profil Sanje Miloloža. Rezultati će uskoro biti interpretirani na Josipovoj jezičnoj galeriji člankom iz serije Člankom u glavu 2021..

Mrežnoj knjizi Mjesne priče možete pristupiti ovdje.

Ilustracija: Iva Miloloža

 

 

Majčilište je mala marijanska zbirka u dva dijela. Prvi dio obuhvaća stihove hrvatskih književnika te skladbe (klapske i popularne glazbe) posvećene Gospi. Osobito ističemo pjesmu Hosana koja je nastala za nosač zvuka Luka srca VIS Hosana 1998. na kojemu je Sanja Miloloža surađivala s tim glazbenim sastavom. Tekst je napisao Zlatan Stipišić Gibonni, glazbu Rajko Dujmić, a refren pjeva mještoviti zbor HRT-a.

Prvi je dio obogaćen dvjema slikama kojima je autoricom mlada riječka slikarica kršćanske provenijencije Eva Vukina.

Drugi dio autorski je prinos urednice izdanja uz omiljenu pjesmu posvećenu Mariji Mary, did you know u izvedbi skupine Pentatonix: dva autorska crteža, dvije pjesme i jedno promišljanje, a citiran je i ulomak marijanskoga teksta sv. Male Terezije. Nastajanje zbirke potaknuto je stručnim skupom u Sinju 2. rujna 2021. u organizaciji Društva profesora hrvatskoga jezika i sinjskoga ogranka Matice hrvatske.

Mrežnoj knjizi Majčilište možete pristupiti ovdje.

SMIM, ilustracija na naslovnici S. Miloloža