Suutemeljiteljici Josipove jezične galerije Ivi Miloloži posvećen je

u mrežnome izdanju JJG-a sonetni vijenac koji u naslovu ima broj

spomendana. Mlada umjetnica, darovita studentica Akademije

likovnih umjetnosti u Zagrebu i bivša učenica Škole

primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, preminula je u Zagrebu

trinaestoga kolovoza 2020. od rijetke neizlječive bolesti.

 

U izdanju Josipove jezične galerije 13. ožujka 2022. objavljujemo mrežnu knjigu Trinaesti autorice Sanje Miloloža. Djelo je posvećeno suutemeljiteljici Josipove jezične galerije Ivi Miloloži, likovnoj umjetnici, ilustratorici udžbeničkih kroatističkih izdanja i pjesnikinji.

Podsjetimo, Iva Miloloža je s majkom Sanjom, profesoricom hrvatskoga jezika i književnosti i autoricom niza udžbeničkih izdanja (Hrvatski jezik, Hrvatski ja volim, Govori hrvatski, Hrvatske jezične niti), i bratom Hrvojem Miloložom, magistrom povijesti, utemeljila Josipovu jezičnu galeriju. Mlada umjetnica, darovita studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i bivša učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, izlagala je na dvjema samostalnim izložbama (Spomen stiha i Priče iz dubine) te mnogim skupnim izložbama. S majkom Sanjom objavila je knjige Josipova gramatiljka 5 U svijetu Priča iz davnine i Josipova gramatiljka 5 Znalci radoznalci (Alfa, 2018.). Osmislila je likove i utemeljila udžbeničku seriju  Hrvatske jezične niti u izdanju nakladničke kuće Alfa, a u izdanju  Josipove jezične galerije objavila knjižicu Maštopis te spomen-zbirku Aorta neba s likovnim dnevnikom Nebo pod nogama, trima duhovnim pjesmama (Gost, Pokora, Bitan je Krist) i odabranim ilustracijama. Preminula je u rodnom Zagrebu od rijetke neizlječive bolesti na datum objave Marulićeve Judite  13. kolovoza  (2020. godine) u 26. godini života. Pokopana je 18. kolovoza na zagrebačkom Miroševcu, na Marulićev rođendan. 

Knjiga Trinesti sadržava 15 pjesama uvjenčanih u sonetni vijenac i tri inačice skladbe Za nebo rođena koju autorski potpisuju Marko Jašek (glazba), Sanja Miloloža (tekst) i Marko i Zoran Jašek (aranžman), a pjevaju Lana Pereža i Ema Bosak,

Djelu Trinaesti možete pristupit ovdje.

Svim čitateljima Josipove jezične galerije najavljujemo otvorenje izložbe Aorta neba u organizaciji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, likovne umjetnice Marije Matić i drugih prijatelja koja će se održati u Knjižnici Voltino u Zagrebu 13. travnja 2022. Na otvorenju će biti izvedene skladbe Vrtlog, Priče iz dubine i Za nebo rođena, a pjevat će Ema Imper. Lana Pereža i Ema Bosak. Na izložbi će biti službeno otvoren interni Memorijalni natječaj Aorta neba za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb u sjećanje na Ivu.


SMIM, fotokolaž: SM