Retrospektivna izložba suutemeljiteljice Josipove jezične galerije

Ive Milolože otvorena je 13. travnja 2022. na mjestu koje je sama

navela kao najdraži izložbeni prostor zbog uspomene na profesora

Damira Brčića i općenito izvrsna ozračja. Izložbu Aorta neba

postavile su Marija Matić, slobodna umjetnica,  i Vinka Mortigjija

Anušić, prof. savjetnica iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

Zagreb, a možete ju razgledati do 13. svibnja 2022. u prostoru

KGZ Knjižnice  Voltino, Ulica Dragutina Golika 36, 10000 Zagreb.


Retrospektivna memorijalna izložba suutemeteljice Josipove jezične galerije Ive Miloloža (24. 12. 1994. – 13. 8. 2020.) otvorena je 13. travnja 2022. na mjestu koje je sama navela kao najdraži izložbeni prostor zbog uspomene na profesora Damira Brčića i općenito izvrsna ozračja. Izložba Aorta neba, koju su postavile Marija Matić, slobodna umjetnica, i Vinka Mortigjija Anušić, prof. savjetnica iz ŠPUD-a Zagreb, obuhvaća 170 radova, od pojedinačnih skica do radova velikoga formata u različitim tehnikama, najčešće kombiniranoj. Predstavljeni su i prvi crteži i skice Josipa, dječačića u plavoj majici sa žutim “smajlićem” koji je zaštitni znak našega portala.

 

Lijevo gore: Katja Petrović, prof. i Ana Bakarić, koordinatorica Knjižnice Voltino. Lijevo dolje: Ivin rukopis lirskoga zapisa Ruke koje su skinule maske i kazivačica Katja. Desno: voditeljica programa Vjekoslava Bach

 

U umjetničkom dijelu programa stari hit Indexa Da sam ja netko i autorske glazbene brojeve izveli su Marko Jašek, prof., Lana Pereža, Ema Bosak i Ema Imper, prof., a Ivine lirske zapise čitala je dramska umjetnica Katja Petrović, prof. Program je vodila Vjekoslava Bach, a posjetitelja je bilo mnogo više no što je to knjižnični prostor mogao podnijeti tako da su mnogi program pratili i vani.

 

Kako bi ovo otvorenje bilo bez njih? Ema Bosak, Lana Pereža, Marko Jašek, Ema Imper i Marija Matić 🙂Na izložbi su, nakon što je koordinatorica Knjižnice Voltino Ana Bakarić pozdravila sve nazočne, o Ivi govorili Vinka Mortigjija Anušić, prof. savjetnica, Ivina mentorica te ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn g. Filip Pintarić koji je istaknuo kako mu je čast da može otvoriti memorijal kao poticaj mladim stvarateljima, učenicima ŠPUD-a, i Ivinu svijetu na nezaborav.

Ivina mentorica Vinka Mortigjija Anušić, prof. savjetnica, i ravnatelj ŠPUD-a g. Filip Pintarić, prof., koji je otvorio memorijalni natječaj Aorta neba

 

Josipova jezična galerija, ŠPUD Zagreb i KGZ Knjižnica Voltino odali su tako počast mladoj prerano preminuloj i svestranoj umjetnici o čemu možete pogledati i srednjometražni filmski zapis (41 minuta) na Youtubeu.

Poveznica za videozapis Aorta neba nalazi se ovdje, a poveznici za najavu događaja u KGZ Knjižnica Voltino možete pristupiti ovdje.

Izložba je otvorena do 13. svibnja 2022. u Knjižnici Voltino, Dragutina Golika 36, 10000 Zagreb.


Sanja Miloloža, foto: SM